Het moet net in je karakter zitten: Accuraat zijn. We kijken allemaal streng naar de dingen die we fout doen maar iemand die accuraat is heeft het extra talent ook snel verandering toe te passen. Een competentie die we niet allemaal met ons meedragen. Maar deze gave kan ook een valkuil zijn. Want waar ligt de grens dat accuratesse overgaat in perfectionisme? Accuraat zijn kan daardoor veel stress met zich meebrengen. Je kan je te veel gaan storen aan hoe anderen hun werk doen of hoe zij bepaalde situaties in hun privéleven aanpakken. Zodra je de efficiëntie van andermans uitwerking niet accepteert, en je daaraan gaat ergeren, creëer je een hoop onnodige stress.
Wat is accuraat?
Accuraat zijn wordt ook wel accuratesse genoemd. Het is een karaktereigenschap die niet iedereen met zich heeft. Een manier van zelfkritisch zijn waarin je het vermogen hebt continu te reflecteren naar je handelingen of gedragingen. Wanneer je een flinke dosis accuratesse bezit zal je waarschijnlijk een baan uitvoeren waar je dit vermogen steeds weer toe mag passen. Denk bijvoorbeeld aan metselaar, boekhouder of luchtverkeersleider. Drie werkzaamheden waar weinig, of zelfs geen fouten te permitteren zijn.
Accuratesse privé en op je werk.
Iemand die accuraat is kan al snel overkomen als een controlfreak. In een situatie als luchtverkeersleider of metselaar zal je werkgever daar maar wat blij mee zijn. Je werkgever complimenteert je regelmatig voor het fantastisch uitvoeren van je werkzaamheden. Ook hard nodig bij een baan waar perfectionisme gewenst is. Soms tot ergernis van je collega’s want er is een dunne lijn tussen je werk perfect uit willen voeren en onbedoeld overkomen als een streber. De werksfeer kan hierdoor flink onder druk komen te staan en jij kan je hierdoor onzeker gaan voelen. Werken in een rommelige omgeving zonder structuur is niet aan jou besteed. Je zal er alles aan doen orde in de chaos te creëren. Wel op jouw manier.
In je privéleven heeft deze vorm van zorgvuldigheid wederom een wisselwerking. Je financiën die tot op de cent na bijgehouden wordt, dat is in een tijd als deze erg belangrijk. Toch word je ook regelmatig gezien als diegene die niet buiten de lijntjes durft te kleuren. Dingen moeten gaan zoals jij het wil. Een olifant kleur je grijs en het gras is groen. Feiten gaan voor fantasie en veel ruimte om hier speels in te zijn heb je niet. Wanneer iets anders verloopt dan jij dit in gedachten hebt ervaar je snel stress en kun je blijven hangen in negatieve gedachten.
Loslaten terwijl je accuraat bent.
Iets loslaten is misschien wel een van de lastigste dingen om te doen wanneer je accuraat bent. Juist doordat je een perfectionistisch oog hebt neem je graag het werk van anderen uit handen. Het is van belang je te blijven beseffen dat ieder een eigen manier van werken heeft en jouw manier voor een ander niet altijd de beste is. Ook al is het in jouw ogen de perfecte manier van uitvoering. Een collega, familielid of vriend de ruimte geven zich te ontwikkelen op hun unieke eigen manier is een belangrijk vermogen om balans te houden tussen wat van jou is en wat van een ander.
Accuraat zijn en een burn-out.
Het kan wat tegenstrijdig klinken maar indien je erg accuraat bent is de kans om ooit een keer in een burn-out terecht te komen bijna onvermijdelijk. Vooral wanneer je geen zelfinzicht heb op je nauwkeurige gedrag. Eén van de vier persoonskenmerken van een burn-out is perfectionisme. Je accuratesse brengt vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. Iets wat je niet los hoeft te laten. Echter kun je niet iedereen helpen en dat is wel vaak het gevoel wat je met je mee draagt. Als het aan jou ligt neem je de hele wereld op je schouders om iedereen jouw manier van doen aan te leren. Uit goedheid. Iets wat je veel stress geeft want hierdoor neem je veel te veel hooi op je vork. Vermoeidheid, spanningen en soms zelfs emotionele uitputting zijn gevolgen van deze toch wel fraaie eigenschap.
Valkuilen herkennen.
Iedereen heeft zo z’n valkuilen. Ook wanneer je misschien iets te accuraat door het leven gaat. Daar is natuurlijk niks mis mee en zijn de leermomenten in je leven. Maar soms kan het wel fijn zijn een aantal gedragingen tijdig te herkennen om een burn-out te voorkomen.
- Het is al een paar keer genoemd in dit blog: perfectionistisch zijn. Laat soms ruimte over voor verbetering.
- Je besteedt meer tijd dan nodig aan het perfectioneren van je handelingen.
- Feiten voor fabels. Ontspan zo nu en dan en geef je fantasie ook ruimte buiten de lijnen te denken.
- Controle loslaten is niet aan jou besteed. Door soms te accepteren dat hier niet perfect hoeft, gun je jezelf meer rust en minder stress.
- Je hebt tunnelvisie. Doordat je vastgeroest zit in je perfectionisme vind je het lastig advies of tips van anderen aan te nemen.
- Anderen vinden je zo nu en dan wat veeleisend. Vooral wanneer je jouw overtuigingen bij hen opdringt en geen ruimte laat voor andermans inbreng.
De onvermijdelijke burn-out.
Ondanks dat accuraat zijn een mooie karaktereigenschap is, brengt het nogal wat stress met zich mee. De controle loslaten is niet iets wat je van de een op andere dag leert. Het inschakelen van een professionele coach is niet vreemd wanneer je last heb van veel spanningen. Die burn-out kan een ware kwelling zijn wanneer je dit op jouw eigen perfectionistische manier wil oplossen. Durf hulp in te schakelen wanneer de stress je teveel wordt. Running-therapie en wandelcoaching zijn effectieve behandelvormen die je leren meer te ontspannen en tot nieuwe zelfinzicht te komen. Soms kan het bijhouden van G-Schema’s je helpen te onderzoeken wat de emotie van perfectionisme met je doet. In een enkele geval kan cognitieve gedragstherapie de sleutel zijn tot een meer ontspannen leven.